Insotita de Mistral la Marseille

M-a asteptat pe scarile avionului, dupa aterizarea cu inima cat o furnica  pe pista lipita de luciul Mediteranei. A vrut sa ma impresioneze, este evident! Numele lui este Mistral, este rece si puternic, daca se enerveaza sufla si cu 90 km./ora de-a lungul coastei mediterane. Dar face bine climatului din Provence, aducand cer senin si apa clara si proaspata in mare. Nu isi arata puterile decat cateva zile, de obicei iarna si primavara. Asa ca am ajuns cu bine in sarmantul apartament din arondisementul 7, unde ne-am simtit ca niste adevarati marseillezi timp de o saptamana. Ne-am acomodat rapid cu baghetele si croissantele fragede de la colt, cu fructele si legumele de la aprozar, vandute de o bunicuta extrem de cocheta si amabila. Prima plimbare- drept pe Avenue Pasteur si iata-ne la Palais du Pharo si gradina ce il strajuieste, de unde se intinde o panorama superba asupra Vechiului Port, Fortului St. Jean si Muzeului MUCEM.

 

Palais du Pharo, construit in 1858 de Napoleon al III-lea pentru sotia sa, ultima imparateasa a Frantei, Eugenie de Montijo, este folosit acum ca centru de conferinte si evenimente si ca sediu al Universitatii Aix-Marseille. In fata Palatului se inalta un monument impunator dedicat eroilor si victimelor marii. Privelistea iti taie respiratia, mai ales daca ai noroc de vreme buna. Acum am inteles de ce lumina din Provence este unica. Nu se poate explica, se poate doar trai.

 

Din Vieux Port, punctul central de interes al turistilor, te sui in trenuletul albastru care te plimba de-a lungul coastei pana sus, sus, la semeata Notre Dame de la Garde, cea care ocroteste Marseille si pe locuitorii sai de la peste 149 de metri. Constructia ei a inceput in 1852 si a durat 21  de ani, fiind ridicata in stilul romano-bizantin: o biserica/cripta jos, realizata in stilul Romanic si biserica de sus, in stilul Neo-Bizantin, decorata cu mozaic. Si aici, privelistea este uluitoare!

 

La doi pasi de apartament, marea!  Plaja Catalanilor este mica, dar cu un farmec aparte, asa ca anul acesta am reluat traditia de 1 mai. Si nu la orice mare, ci la Mediterana! De la Plaja Catalanilor pornesti la pas pe faleza, de-a lungul Cornisei Kennedy, cu un popas la Vallon des Auffes, vechiul port pescaresc. Acest mic paradis al pescarilor gazduieste 50 de casute de pescari si barci traditionale de pescuit. Numele vine de la o planta, ”auffe”, din care se faceau franghii pentru barci si navoduri.

 

Multa verdeata in Marseille, asa ca ai de unde alege parcuri care de care mai minunate. Noi am ales Parc Borely, intins pe 17 hectare, construit in sec.17 . Aici dispare zarva orasului, se mai aud doar albatrosii, ratele, paunii si cate o vidra curioasa iese din lac sa te priveasca.

 

 

1 Comentariu
  • Oana
    Răspunde

    Wow, impresionant!!! Foarte frumos!! ❤

    08/05/2019 at 13:23

Posteaza un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.