Pe urmele lui Van Gogh

Van Gogh a iubit soarele si de aceea tot galbenul din lume! Din ploioasa Olanda, a urmarit sa ajunga cat mai aproape de soare, pentru a-l surprinde in lucrarile sale. Astfel a ajuns in Provence, locul unde, artistii o spun, lumina pica altfel, intr-un mod nemaintalnit in alt punct din univers. Celebrul pictor a trait o perioada in Saint Remy de Provence, o mica aseezare din inima Proventei, scaldata de razele soarelui si racorita de fantanile maiestuos sculptate.

 

Situata la doar 15 kilometri de Arles si 25 de kilometri de Avignon, Carrière de Lumières te poarta pe urmele excentricului Van Gogh, la o distanta de 130 de ani de la moartea sa.  Cariera de piatra intinsa pe 7.000 de metri patrati din Baux-de-Provence (Carrieres de Lumières: https://www.carrieres-lumieres.com/en/van-gogh-starry-night) a fost locul de desfasurare a echipei italiene ce a pus in scena o imersiune fantastica, o creatie vizuala si sonora, productia incercand sa surprinda ultimii 10 ani din viata artistului inteles abia dupa moarte, infatisand cele 2.000 de tablouri realizate in aceasta perioada, raspandite in galerii de pe tot mapamondul. Celebrele «Tournesols», «Noaptea Instelata», seria de portrete specifice, peisajele scaldate in lumina speciala a Proventei, se succed pe o muzica divina, in intuneric, transpunandu-te in universul haotic, fara granite al acestui artist neinteles si apreciat prea tarziu.

 

Faci un salt in timp, in lumea interioara atat de bogata a lui Vincent Van Gogh, iar norii, soarele, portretele realizate in stilul sau atat de original, prind viata pe peretii inalti de 15 metri ai unei cariere de piatra, aleasa atat de inspirat ca locatie multimedia pentru un omagiu adus olandezului ratacitor, suflet neinteles de generatia lui, aflat cu mult inaintea vremurilor sale.

 

Infasurat in mrejele amintirii acestui olandez nemuritor, te poti relaxa la pas marunt pe aleile pietruite ale Castelului din varful micii asezari Baux-de-Provence. Zidurile cetatii se inalta semete, iar aleile intesate cu mici ateliere si boutique-uri colorate, iti ingreuneaza misiunea de a alege suvenirurile cele mai inspirate. Aici toata lumea respira arta, traieste din arta, pentru arta. Arta este modul acestor oameni de a trai. Altfel nu ar avea cum. Mostenirea este prea valoroasa, atarna greu pe umerii lor si trebuie purtata cu onoare.

Fii primul care isi spune parerea!

Posteaza un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.